Lukrecja w gastronomii

Korzeń lukrecji jest od setek lat ceniony w lecznictwie i szeroko wykorzystywany w naturalnych kosmetykach. Początkowo był nazywany korzeniem słodzeniowym, ze względu na charakterystyczny, słodki posmak, który pozostawia w ustach. Tę właściwość lukrecja zawdzięcza zawartości dużej ilości glicyryzyny, która stanowi związek aż pięćdziesiąt razy słodszy od cukru. W przemyśle spożywczym używa się jej przede wszystkim do aromatyzowania rozmaitych słodkości i zup. W wielu krajach czekolady, cukierki, żelki i napoje słodzi się właśnie ekstraktem z lukrecji. Za szczególnych wielbicieli jej smaku uważa się Skandynawów, którzy pieką z niej ciasteczka o wdzięcznej nazwie Lakritz.

Lukrecja jako przyprawa

Właściwości tego korzenia są znane od bardzo dawna. Już od wieków w Azji wykorzystuje się go do słodzenia herbaty, a w Chinach do przyprawiania pikantnych potraw. Bardzo często stosuje się go także do aromatyzowania piwa i ciast. Lukrecja jako przyprawa, w zmielonej postaci lub jako suszony korzeń, ma wiele zastosowań. Dodaje się ją do soków owocowych, napojów i syropów. W nowoczesnej kuchni przyprawia się nią np. risotto. Na rynku dostępne są już lukrecjowe lody i cukierki, które ze względu na niezwykle intensywny aromat zawierają tylko około 2% naturalnego ekstraktu z lukrecji.

Lukrecja w gastronomii jest szczególnie znana zwłaszcza w cukiernictwie. Jej smak opisuje się jako słodki, podobny do anyżu, z lekko gorzkim posmakiem. 90% wszystkich naturalnych aromatów z lukrecji wykorzystuje się jako środek zapachowy w tytoniu, dlatego jej żucie zaleca się osobom, które próbują rzucić palenie.

  • Korzeń lukrecji  – wiązki 1 kgKorzeń lukrecji  – wiązki 1 kg
    • -6%
      Korzeń lukrecji  – wiązki 1 kgKorzeń lukrecji  – wiązki 1 kg
    • ,
    • Korzeń lukrecji – wiązki 1 kg
    • 159.00 149.00
    • Wyselekcjonowane korzenie lukrecji o długości 15 cm. Zastosowanie: do gryzienia i ssania, idealne dla eks-palaczy i osób ceniących sobie oryginalność, pakowane w wiązki po ok. 100 szt. Stosowane w gastronomii jako dodatek do lodów, deserów. Doskonałe do gotowania potraw orientalnych, nadając im charakterystyczny smak.  
  • Proszek lukrecjowy – 100 gProszek lukrecjowy – 100 g
    • Out of Stock
      Proszek lukrecjowy – 100 gProszek lukrecjowy – 100 g
    • ,
    • Proszek lukrecjowy – 100 g
    • 18.90
    • Nowości, Lukrecja w proszku w małych opakowaniach. Idealna jako dodatek do super smacznych przepisów i odkrywania zupełnie nowych smaków! Bardzo dobrze rozpuszczalny i doskonały do przepisów kulinarnych. Pakowany w saszetki z możliwością otwierania i zamykania.
  • Proszek lukrecjowy – 1000 gProszek lukrecjowy – 1000 g
    • -11%
      Proszek lukrecjowy – 1000 gProszek lukrecjowy – 1000 g
    • ,
    • Proszek lukrecjowy – 1000 g
    • 139.00 124.00
    • Nowość !! Drobny proszek lukrecjowy, który bardzo dobrze rozpuszcza się i miesza z innymi składnikami. Idealny produkt stosowany jako dodatek do lodów, ciast, mięs, sosów i innych potraw oraz odkrywania nowych smaków.
  • Proszek lukrecjowy – 500 gProszek lukrecjowy – 500 g
    • Out of Stock
      Proszek lukrecjowy – 500 gProszek lukrecjowy – 500 g
    • ,
    • Proszek lukrecjowy – 500 g
    • 79.00
    • Nowość, Drobny proszek lukrecjowy, który bardzo dobrze rozpuszcza się i miesza z innymi składnikami. Idealny produkt stosowany jako dodatek do lodów, ciast, mięs, sosów i innych potraw oraz odkrywania nowych smaków.
  • 9 cm Korzeń lukrecji – 40 gram9 cm Korzeń lukrecji – 40 gram
    • -15%
      9 cm Korzeń lukrecji – 40 gram9 cm Korzeń lukrecji – 40 gram
    • ,
    • 9 cm Korzeń lukrecji – 40 gram
    • 14.20 12.00
    • „Radici di liquirizia” - wyselekcjonowane korzenie cenionej rośliny, zwanej Glycyrrhiza Glabra, idealne dla wymagających  konsumentów, do bezpośredniego jedzenia i ssania, pakowane w kartoniki do produktów naturalnych. Idealne dla osób pragnących skończyć z nałogiem palenia, eks-palaczy oraz osób ceniących sobie oryginalność.  Jeden korzeń pozwala na rozkoszowanie się smakiem naturalnej  lukrecji nawet przez kilkadziesiąt minut.