Korzeń lukrecji, lukrecjowy proszek – do czego wykorzystać

Każdy kto poznał bądź jest fanem kuchni dalekiego wschodu, wie ile aromatycznych przypraw używają tamtejsi kucharze, aby nadać potrawie intensywny smak i aromat.

Zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że właśnie kuchnia orientu jest tak aromatyczna w smaku i zapachu ?

To ilość i jakość przypraw. Korzeni, nasion, ziaren, suszonych liści i owoców.

Czy wiecie, że korzeń lukrecji też posiada w sobie mnóstwo smaku i słodyczy ?

Nadaje korzenny, słodki i lekko drzewny posmak dań. Można go wykorzystać przy gotowaniu esencjonalnego bulionu na kaczce, można dodać do sosu curry, można użyć do infuzowania lemoniad, alkoholi i syropów, można rzuć ! działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest mocnym afrodyzjakiem. 

Jednak korzeń to nie wszystko !, proszek lukrecjowy to czysty smak i aromat w prostszej i łatwiej przyswajalnej wersji. Idealny do deserów i słodkich wypieków. Nadaje się do przyprawiania pikantnych dań kuchni Indyjskiej, dobry do warzyw, np. do warzywnego tatara z żurawiną i migdałami (vegan!), można nim również ubogacić smak focacci, czy oliwy. 

ale …

Kawa, herbata … tutaj idealnie podkreśli smak napoju.

Spróbujcie sami, bo naprawdę warto.

Korzeń, proszek – wykorzystać można na wiele sposobów, w gotowaniu, pieczeniu, napojach czy nawet w marynatach.

Przekonajcie się sami 🙂

Dodaj komentarz