Lukrecja miętowa

Świeży powiew miętowego orzeźwienia dopełni korzenny smak lukrecji i sprawi, że cukierki nabiorą nowej, ciekawej formy. Interesujące połączenie wyciągów z aromatycznych roślin to energetyzujący mix, który pobudza, odświeża i uwalnia całą gamę olejków eterycznych, przyjemnie rozchodzących się po podniebieniu. Te przysmaki trafiają w wysublimowany gust amatorów goryczkowato-słodkawych specjałów. Dodatkowa delikatna warstwa cukru przełamuje gorzkawy posmak, co wpływa na wielowarstwowy wymiar kompozycji i jeszcze większą przyjemność z delektowania się nią. 

Lukrecje w miętowej odsłonie

Warto wiedzieć, że mięta to ziele, którego stosowanie w medycynie ludowej znane jest od wieków. Również wykorzystywana jest chętnie w kuchni jako aromatyczny dodatek do różnego rodzaju dań zarówno wytrawnych, jak i deserów. Przyrządza się z niej lemoniadę, herbatę i napary do picia. Mentolowy, chłodzący smak znajduje spore grono wielbicieli. Fani jej aromatu powinni sięgnąć po cukierki lukrecjowe, do których została dodana. Landrynka doceniana jest nie tylko ze względu na to, że jest smaczna, ale też dostrzega się szereg dodatkowych korzyści z konsumpcji tej słodyczy. 

Harmonia smaków

Ziołowa kompozycja lukrecji i mięty to połączenie, które będzie wybawieniem dla wszystkich osób zmagających się z katarem, zatkanym nosem, chrypką i bólem gardła. Po cukierki można sięgać profilaktycznie, zawarte w nich składniki pobudzają system immunologiczny, chroniąc nas przed bakteriami i wirusami. Przy pierwszych objawach przeziębienia, cenne jest ich przeciwzapalne i rozkurczające działanie. Ukoją drażniący kaszel i udrożnią drogi oddechowe. Warto je ssać po obfitych posiłkach. Przeciążony żołądek narażony na dolegliwości związane z powolnym trawieniem dostanie dodatkowe wsparcie. Związki zawarte w roślinnych ekstraktach cukierków pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych, co wpływa pozytywnie na układ pokarmowy.