Lukrecja – odkryj jej właściwości i zastosowanie!

Zdrowotne, upiększające i lecznicze właściwości wielu roślin znane są od tysięcy lat, a ich naturalne bogactwa wykorzystywane są do dziś. Nie inaczej jest z lukrecją, która wyróżnia się charakterystycznym zapachem i słodkim smakiem. Jej działanie i zastosowania doceniane są m.in. w medycynie, kosmetologii czy przemyśle spożywczym. Poznaj jej najważniejsze atrybuty i sprawdź, jak produkty z jej ekstraktami mogą pomóc utrzymać Ci zdrowie, dobrą formę i samopoczucie!

Czym jest lukrecja i jakie ma działanie?

Jej łacińska nazwa to Glycyrrhiza, po angielsku określa się ją jako liquorice – lukrecja to bylina z rodziny bobowatych. Liczba odmian tej rośliny na całym świecie dochodzi do 30. Jej naturalnym środowiskiem są tereny Południowej Europy – głównie Hiszpania i Turcja, ale także Rosja i kraje azjatyckie – Irak, Japonia czy Chiny. Szczególne właściwości przypisuje się jej korzeniom, będącym najbardziej wartościową częścią rośliny. Już przed 4. tysiącami lat za ich pomocą leczono różne dolegliwości w starożytnych Chinach, a o zdrowotnym działaniu byliny mówili m.in. Galen czy Hipokrates.

Wspomniane korzenie charakteryzuje bogactwo różnego rodzaju składników chemicznych, takich jak saponiny triterpenowe czy flawonoidy. Substancją, która stanowi od kilku do kilkunastu procent ich zawartości, jest Glicyryzyna – cukier odpowiadający wspólnie z sacharozą oraz glukozą za charakterystyczny, słodki smak. To właśnie ona w największym stopniu wpływa na liczne prozdrowotne właściwości lukrecji. Wyróżnia ją m.in. działanie antywirusowe i antybakteryjne, przeciwzapalne, a prawdopodobnie także – przeciwnowotworowe.

Lukrecja w medycynie

Tak ogromne bogactwo naturalnych składników i właściwości powoduje, że od lat ekstrakty z lukrecji stanowią ważny składnik leków oraz suplementów diety. Preparaty z jej zawartością poleca się m.in. przy leczeniu:

  • chorób gardła oraz układu oddechowego,
  • stanów zapalnych, infekcji o podłożu bakteryjnym i wirusowym,
  • bólów oraz skurczów mięśni gładkich oskrzeli.

Oprócz tego istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo korzystnego działania lukrecji na zmiany o podłożu osteopatycznym czy menopauzalnym. Coraz więcej mówi się również o jej skuteczności w obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwory. Zastosowanie tej rośliny w medycynie to także produkcja leków na choroby skóry, takie jak łysienie androgenowe czy trądzik.

Lukrecja w kosmetyce

Kolejnym obszarem, w którym lukrecja znajduje zastosowanie, jest przemysł kosmetyczny. Branża beauty ochoczo korzysta z naturalnych dobrodziejstw tej rośliny. Na jego bazie produkowane są m.in. kremy do rąk i cery, ale również preparaty antycellulitowe czy kosmetyki do makijażu. Wspominana glicyryzyna skutecznie zatrzymuje wodę w skórze, co czyni ją ważnym elementem preparatów nawilżających. Z kolei przeciwzapalne działanie glabrydyny – następnej z aktywnych substancji znajdującej się w korzeniu sprawia, że stanowi ona popularny składnik maści oraz kremów przyspieszających gojenie się ran.

Lukrecja w branży spożywczej

Ze względu na wysoką zawartość glicyryzyny, glukozy, sacharozy i mannitolu roślina ta jest aż 50 razy słodsza niż cukier. Nic więc dziwnego, że jej ekstrakty znajdują liczne zastosowania w przemyśle spożywczym. Jednymi z najpopularniejszych wyrobów są żelki i cukierki z lukrecji o charakterystycznym smaku i czarnym kolorze. W wielu krach świata wyciągi z tej rośliny dodawane są m.in. do słodyczy, napojów oraz innych przekąsek. Ciekawym doznaniem smakowym jest również słona lukrecja, najczęstszej w postaci cukierków z chlorkiem amonu.

Gdzie kupić produkty z lukrecją?

Słodycze, napoje, ale także naturalne przekąski zawierające ekstrakty z lukrecji, warto nabywać w sprawdzonym miejscu. Zyskujesz wtedy pewność wyboru bezpiecznych artykułów. Jeśli interesuje Cię czysta lukrecja lub chcesz odkryć bogactwo smaków tej rośliny w połączeniu z innymi dodatkami, koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. W sklepie internetowym Lukrecje.pl czeka na Ciebie starannie wyselekcjonowana kolekcja produktów na bazie jednej z najstarszych i najbardziej uniwersalnych roślin stosowanych w ziołolecznictwie.

Dodaj komentarz