Lukrecja w ciąży – właściwości i przeciwwskazania

  • Post author:
  • Post category:Lukrecja

Zastanawiałaś się, czy będąc w ciąży, nadal możesz podjadać swoje ulubione słodycze? Ten szczególny stan przejawia się zwiększoną wrażliwością organizmu na wiele składników codziennej diety. Rezygnujemy nie tylko z alkoholu i zielonej herbaty, czyli używek, ale też z konkretnych produktów spożywczych, jak sery pleśniowe czy surowe mięso i ryby. Staramy się ogólnie lepiej odżywiać, unikając pustych kalorii i tłuszczów trans. Czasami jednak trzeba pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po ulubione słodycze. Jeśli do Twoich ukochanych smakołyków należą charakterystyczne, czarne cukierki, przeczytaj nasz artykuł. Dowiesz się, czy spożywanie lukrecji w ciąży jest bezpieczne!

Właściwości lukrecji

Skład chemiczny korzenia tej rośliny jest bardzo bogaty w cenne dla zdrowia związki. Korzystają z niego osoby chorujące przewlekle na schorzenia układu pokarmowego jak wrzody żołądka, nieżyty w jego obrębie czy też nadżerki i podrażnienia błon śluzowych. Lukrecja sprawdza się także podczas sezonu grypowego, kiedy to wspomaga organizm w walce z infekcją. Stymuluje układ odpornościowy do działania, rozluźnia mięśnie gładkie, wspomaga oczyszczanie się z zalegających wydzielin oskrzeli, płuc i zatok. Łagodzi podrażnienia gardła, koi jego ból i pomaga szybciej pozbyć się uciążliwego kaszlu i chrypki.

Należy jednak pamiętać o możliwych skutkach ubocznych, gdy spożyjesz zbyt dużo lukrecji lub wykonanych z niej przetworów. Roślina ta przyjmowana w nadmiarze może spowodować niedobory jonów potasu, a w wyniku tego zatrzymywanie się wody w organizmie, nieprzyjemne obrzęki i podwyższenie ciśnienia krwi. Najczęściej wymienianym przeciwwskazaniem do jedzenia lukrecji jest właśnie nadciśnienie.

Czy spożywanie lukrecji przez kobiety w ciąży jest wskazane?

Jak się okazuje, również kobiety w ciąży powinny unikać picia naparów z udziałem lukrecji, a nawet jedzenia słodyczy opartych na jej bazie. Stanowi ona zagrożenie dla prawidłowego rozwoju płodu, a także wywiera wpływ na dalsze życie dziecka. Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach opublikowali badania w czasopiśmie „American Journal of Epidemiology”, które pokazują to niekorzystne oddziaływanie. Wśród zaobserwowanych skutków ubocznych wymienia się podwyższenie poziomu kortyzolu – hormonu stresu, który w nadmiarze może być szkodliwy dla wzrostu dziecka w łonie matki.

Za te negatywne skutki odpowiada najprawdopodobniej obecna w korzeniu lukrecji glicyryzyna, substancja z grupy saponin, odpowiedzialna między innymi za działanie przeciwzapalne, rozrzedzające wydzieliny czy stymulujące układ odpornościowy. Mimo tych zalet należy unikać jej w jadłospisie w czasie ciąży.

Do produktów niezalecanych przez naukowców należą nie tylko napary i wywary z korzenia, ale też cukierki, żelki czy słodziki bazujące na lukrecji. Z pozoru niegroźne smakołyki mogą przyczynić się do kłopotów rozwojowych.

Lukrecjowe przysmaki – rozkosz podniebienia nie dla wszystkich

Naturalne składniki diety, jak na przykład zioła, również mogą powodować skutki uboczne. Wynika to z ich składu chemicznego, który jest korzystny dla wielu, ale osobom uwrażliwionym na niektóre substancje potrafi przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego, jeśli występują u Ciebie jakieś choroby przewlekłe, warto skonsultować swoją dietę z lekarzem specjalistą. Podobnie jest w ciąży, gdy organizm matki reaguje na pokarmy bardziej intensywnie, a ich składniki mogą oddziaływać na rozwijające się dziecko. Jeśli jednak Twój stan zdrowia nie jest powodem do unikania lukrecji, zapraszamy na smakowite zakupy do naszego sklepu. Przekonaj się, ile radości przyniosą Ci te pyszne, czarne słodkości!