Lukrecja

Roślina o różnorodnych właściwościach i wielu zastosowaniach

Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin o wszechstronnych zastosowaniach wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Używali jej medycy w starożytnym Egipcie, Mezopotamii i Chinach, gdzie korzeń lukrecji stanowił jeden z ważniejszych składników receptur ziołowych. Jej naturalnym środowiskiem jest Azja i Europa a zwłaszcza basen Morza Śródziemnego. Uprawia się ją głównie  w Hiszpanii i we Włoszech. Wspominał o niej już Hipokrates, ukochana przez Skandynawów, swój słodki smak zawdzięcza obecności glicyryzyny – związkowi 50 razy słodszemu niż sacharoza. Składniki występujące w lukrecji to: flawonoidy, kumaryna, fitosterole, asparagina oraz olejki eteryczne, sole mineralne, związki lipidowe, kwasy organiczne, betaina, cholina i aminokwasy. 40-50% masy lukrecji stanowią czynniki biologicznie czynne. Dla celów leczniczych przygotowuje się z niej odwary i ekstrakty.
Glicyryzyna zawarta w lukrecji posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunostymulujące, antyoksydacyjne oraz antyalergiczne. Korzeń lukrecji do doskonały środek przeciwkaszlowy i wykrztuśny, polecany w chorobach układu górnych dróg oddechowych. Działanie rozkurczające i przeciwzapalne wspomaga leczenie astmy i zapalenia oskrzeli, łagodzi chrypę i zapalenie krtani. Roślina jest też stosowana w schorzeniach nerek, wątroby i pęcherza moczowego.
Lukrecja wspomaga trawienie, przyspiesza usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym regeneruje jelita i żołądek oraz pomaga w zwalczaniu bakterii Helicobacter pyroli. Lukrecja jest adaptogenem, przy regularnym stosowaniu pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem, przemęczeniem i wyczerpaniem. Pomaga w regulowaniu poziomu kortyzolu zwanego hormonem stresu. Lukrecja zawiera silny związek zwany kwasem lukrecjowym, który powstrzymuje organizm przed rozkładem kortyzolu, którego zbyt niski poziom prowadzi do zmęczenia, wahań nastroju i niskiej aktywności. 
Lukrecja to roślina bogata w izoflawony, które działają podobnie do ludzkich estrogenów. Substancje te skutecznie wspomagają kobiety w okresie menopauzy łagodząc uczucie uderzenia gorąca, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi i macicy, a także ograniczają rozpad tkanki kostnej. Wspomagają również układ sercowo-naczyniowy i chronią przed zakrzepami naczyń krwionośnych.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym lukrecja ogranicza szkodliwą florę bakteryjną w jamie ustnej. Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie odkryli, że słodycze z ekstraktem z lukrecji skutecznie powstrzymują u dzieci rozwój bakterii i próchnicy. Badania opublikowane przez  Europejską Akademię Stomatologii Dziecięcej potwierdzają, że spożywanie bezcukrowych słodyczy z ekstraktem pozyskanym z korzenia lukrecji znacząco wpływa na powstrzymanie rozwoju próchnicy u dzieci. W Holandii i Skandynawii, gdzie cukierki na bazie korzenia lukrecji są bardzo popularne, wskaźnik próchnicy waha się w granicach 2 do 10%, tymczasem w Polsce wskaźnik ten przekracza 80%. Naukowcy z Uniwersytetu Mansoura w Egipcie dokumentują, że roślina hamuje powstawanie płytki nazębnej, jednocześnie chroniąc przed przebarwieniami. 
Lukrecja wspomaga urodę, zawiera bowiem saponiny, flawonoidy i kwasy organiczne, dzięki którym zatrzymywana jest woda w tkankach dzięki czemu poprawia się nawilżenie skóry. Właściwości bakteriobójcze działają zbawiennie na wypryski i łagodzą podrażnioną skórę. Lukrecję stosuje się wspomagająco przy egzemie i zapaleniu skóry. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym,  lukrecja neutralizuje skutki starzenia się i uelastycznia skórę.  
Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie, którzy wyniki swoich badań opublikowali w Cancer Prevetion Research odkryli, że korzeń lukrecji może zapobiec rozwojowi czerniaka – złośliwego nowotworu skóry. Odpowiedzialna jest za to glicyryzyna, hamująca rozwój komórek nowotworowych i związek o nazwie izoanguston A. Lukrecja w Europie stosowana jest od XIII wieku. Współcześnie lukrecję stosuje się pomocniczo w leczeniu wielu schorzeń, m.in. choroby Simmonds’a, nowotworów niszczących korę mózgową, stwardnienia rozsianego, choroby Addisona, reumatyzmu i chorób alergicznych. 
Lukrecja to dobroczynna roślina pochodząca prosto z natury, która stosowana jest w leczeniu poważnych schorzeń oraz przy codziennych dolegliwościach, poprawiająca samopoczucie, podnosząca odporność na stres i gwarantująca dobry wygląd skóry. 

W przypadku poważnych zaburzeń i przewlekłych chorób, należy skonsultować długoterminowe przyjmowanie lukrecji z lekarzem, a opinie zawarte powyżej mogą być jedynie uzupełnieniem terapii specjalistycznej.