Smaki lukrecji – wybierz swój ulubiony

Zapewne kojarzysz cukierki lukrecjowe ze względu na ich mocną – czarną albo ciemnobrązową barwę. Zdarzają się także odmiany bardziej kolorowe, dzięki polewie cukrowej. Jeżeli wydawało Ci się, że lukrecja ma jeden smak, to mamy dla Ciebie ciekawą wiadomość. Poza czystą, naturalną formą, możesz dostać ją także w wersji np. miętowej czy anyżkowej. Nie próbowałeś jeszcze żadnej odmiany słodyczy bazujących na tej roślinie? Czas najwyższy to zmienić. Przekonaj się osobiście, jak smakują lukrecjowe wyroby!

Czysta lukrecja, czyli naturalny smak

Sama w sobie, bez żadnych dodatków ma mocny i niepowtarzalny smak przypominający anyż. Jest mieszanką słodko-słoną, a zarazem z lekką nutą goryczy. Czystą lukrecję warto spróbować na samym początku przygody z cukierkami. Będziesz mieć wówczas porównanie do innych jej odmian.

W tej formie najczęściej używana jest w kuchni, gdzie stosuje się ją do robienia lodów, ciast i ciasteczek, a także dań takich jak np. kopytka.

Lukrecja z dodatkiem mięty

Jeżeli lubisz słodycze dające orzeźwienie, miętowe cukierki lukrecjowe z pewnością przypadną Ci do gustu. Ten niezwykły ziołowy smak sprawia, że mięta jest składnikiem wielu produktów i potraw. Przykładów jest sporo – od popularnej gumy do żucia, cukierków czy pasty do zębów aż po desery, sałatki czy napoje.

Mięta jest bogatym źródłem antyoksydantów, fitozwiązków i garbników. Ponadto działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Używa się jej od wieków na zaburzenia trawienne.

Skupmy się jednak na jej walorach smakowych. To, że znalazła się w cukierkach, jest potwierdzeniem, iż odświeżająca mięta i naturalna słodycz lukrecji stanowią połączenie, które zapewnia niesamowite wrażenia kubkom smakowym.

Mylący smak anyżu

Choć – jak już wspomnieliśmy – lukrecja w smaku przypomina anyż, to nie jest nim. Jego posmak jest na tyle mocny, że wiele osób myśli, że jest to właśnie ten produkt. Ten dodatek świetnie komponuje się z nią i dopełnia smak cukierków, które sprzedajemy.

Pimpinella anisum, czyli biedrzeniec anyż jest jednorocznym ziołem, które znane jest przede wszystkim ze swoich aromatycznych walorów. Ma jednak znacznie szersze zastosowanie – od kosmetologii, farmacji po medycynę i przemysł spożywczy. Znajdują się w nim cenne i aktywne biologicznie związki, które wpływają np. na trawienie. Dlatego anyż jest przyprawą zalecaną m.in. osobom chorym na cukrzycę, z problemami ginekologicznymi czy neurologicznymi.

Jeśli miałeś okazję spróbować produktów z biedrzeńcem i zasmakowały Ci, lukrecja anyżkowa także będzie smakołykiem, który polubisz.

Lukrecjowe (przy)smaki

Jeżeli masz ochotę sprawdzić, jak smakuje lukrecja miętowa lub inna, zamów nasze produkty! W ten sposób nie tylko poszerzysz swoją wiedzę na temat słodkości produkowanych z tej rośliny. Będziesz mógł też sam porównać i zdecydować, która z propozycji najbardziej odpowiada Twojemu podniebieniu. Lukrecjowe przysmaki anyżkowe, miętowe lub w czystej postaci możesz kupić zarówno w formie żelek, jak i cukierków – kruchych lub twardych niczym landrynki. Przejrzyj naszą ofertę i złóż zamówienie!

Dodaj komentarz